Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Coronanieuws

2 juni 2020 – Op 28 mei hebben wij – na een lang bezoekverbod – eindelijk de eerste bezoekers mogen ontvangen in Maronia. De komende tijd staan er meer versoepelingen van de maatregelen op de planning.

Bezoek
Vanaf 2 juni is er ook bezoek mogelijk aan Parkwijk en op 3 juni zijn de eerste bezoekers in Bloemswaard welkom. Daarbij wordt iedereen nadrukkelijk verzocht zich aan de bezoekregeling te houden.

De belangrijkste regels op een rij:
•   In Bloemswaard en Parkwijk wordt bezoek ontvangen in de restaurants, in Maronia in het appartement van de cliënt;
•   Elke bewoner mag maximaal één keer per week één vaste bezoeker ontvangen;
•   Bezoek is uitsluitend mogelijk op doordeweekse dagen en op vaste tijden;
•   Wij nemen contact op met de eerste contactpersoon om de bezoekwensen van de cliënt te bespreken en een eerste bezoekafspraak in te plannen (Let op!: als de eerste contactpersoon niet de aangewezen bezoeker is, is het de verantwoordelijkheid van de eerste contactpersoon om de aangewezen bezoeker te informeren);
•   Bezoek meldt zich niet eerder dan op de afgesproken tijd en wacht zo nodig in de auto of in de buurt;
•   Bezoek houdt zich te allen tijde aan de bezoekrichtlijnen en tekent daarvoor bij binnenkomst;
•   Voordat aan de bezoeker toegang wordt verleend, vult hij/zij een vragenlijst in en wordt zijn/haar temperatuur opgenomen met een infraroodthermometer;
•   De bezoeker legitimeert zich aan de deur;
•   De bezoeker destinfecteert zijn/haar handen bij binnenkomst;
•   De bezoeker ontvangt een mondkapje en draagt dit gedurende zijn/haar bezoek (eigen mondkapjes zijn niet toegestaan);
•   Fysiek contact is niet toegestaan;
•   Bezoek houdt anderhalve meter afstand tot bewoners en medewerkers;
•   De bezoeker volgt te allen tijde de instructies van onze medewerkers op.

De volledige bezoekregeling vindt u hier.

Bezoek plannen
Binnenkort kunnen vaste bezoekers hun bezoek inplannen via een digitaal boekingssysteem. Via de reserveringspagina kunnen zij een beschikbare tijd reserveren of een reservering wijzigen of annuleren. Zodra het zover is, ontvangen alle eerste contactpersonen een e-mail met een link naar de reserveringspagina.

Eten en drinken
De restaurants in Bloemswaard en Parkwijk zijn nog gesloten. Eten en drinken wordt verzorgd op de afdelingen. De warme maaltijd wordt voor iedereen ’s middags geserveerd.

In Maronia is de recreatiezaal gesloten. De maaltijden worden koud bij de appartementen afgeleverd. Desgewenst is er hulp beschikbaar voor het opwarmen van de maaltijden.

Activiteiten
Zolang alle eerder geplande activiteiten geen doorgang kunnen vinden, organiseren wij voor onze bewoners zo veel mogelijk individuele en kleinschalige activiteiten. Aan groepsactiviteiten mogen maximaal vier bewoners deelnemen, onder begeleiding van één medewerker.

Sinds 28 mei mogen cliënten weer rondlopen door het huis.

Met ingang van 29 mei mogen er twee groepjes van maximaal tien mensen (inclusief begeleiding) tegelijkertijd op de terrassen van Bloemswaard en Parkwijk.

Vanaf 2 juni mogen de bewoners van Maronia onbeperkt gebruikmaken van de binnentuin. Dat betekent dat zij op elk gewenst moment en zo lang zij willen de tuin in mogen. Uiteraard moet daarbij wel anderhalve meter afstand tot anderen worden gehouden.

Dagcentra
Het kabinet heeft besloten dat dagcentra met ingang van 1 juni onder strikte voorwaarden hun deuren mogen openen. Omdat wij eerst de bezoekregeling in goede banen willen leiden, blijven onze dagcentra nog even gesloten.

Op dit moment zijn wij ons aan het voorbereiden op heropening van onze dagcentra. Zodra wij onze cliënten weer op een veilige en verantwoorde manier kunnen ontvangen, informeren wij hen daarover.

Behandelingen
Met ingang van 3 juni mogen de bewoners van Parkwijk op afspraak weer een regulier bezoek brengen aan de fysiotherapie- en pedicurepraktijk in Parkwijk. De pedicure zal vanaf 8 juni haar behandelschema weer oppakken. U hoeft dus niet zelf een afspraak te maken.

Voorlopig is de pedicurepraktijk alleen op maandag geopend voor bewoners van Parkwijk. Klanten van buitenaf kunnen nog niet in de praktijk in Parkwijk terecht.

Ook de bewoners van Bloemswaard en Maronia kunnen vanaf 3 juni weer reguliere behandelingen krijgen van onze vaste fysiotherapeuten en pedicure, maar wel in hun eigen appartement.

De komende tijd zal de pedicure bij alle cliënten in Bloemswaard en Maronia langsgaan om te inventariseren wie een behandeling nodig heeft. U hoeft dus niet zelf een afspraak te maken.

Kapper
Met ingang van 3 juni kunnen bewoners van Parkwijk op afspraak naar de kapsalon in Parkwijk. De kapsalon is geopend op woensdag en donderdag.

Bewoners van Bloemswaard en Maronia kunnen vanaf 3 juni op afspraak thuis worden geknipt door onze vaste kappers van Haarstudio Elsbroek. Op vrijdag en zaterdag komt de kapper in Bloemswaard en op maandag in Maronia.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0252 505 054.

Persoonlijk contact
Buiten de beperkte bezoekregeling blijft persoonlijk contact mogelijk via beeldbellen, zwaaien en bellen achter glas. U kunt hiervoor een afspraak maken (na 11:00 uur) met een van onze zorgmedewerkers.

Besmettingen
Tot op heden zijn er bij onze cliënten en medewerkers geen besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Wij doen er alles aan om dat ook zo te houden. Mocht het virus op enig moment toch in een van onze huizen opduiken, dan zullen versoepelingen van de maatregelen worden aangepast of opgeschort.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 0252 576 500 of info@hozo.nl. Elke dag bekijken we de actuele stand van zaken en informeren wij onze medewerkers, bewoners en hun eerste contactpersonen direct en persoonlijk. De meest actuele informatie is altijd op de locaties beschikbaar.

Laten we vooral blijven genieten van de kleine dingen. Samen komen we deze moeilijke periode door. Pas goed op uzelf en op elkaar en blijf gezond!

Klusjesmannen in actie voor HOZO

HILLEGOM ▪ Op 26 mei hebben Colin van der Klauw en Remco Wiltschut beweegspellen geschonken aan HOZO.

Colin (27) en Remco (30) zijn allebei buurtsportcoach, de een in Hillegom, de ander in Haarlem Schalkwijk. Door de coronamaatregelen hadden zij niet veel meer omhanden en zochten zij een zinvolle bezigheid. Zij wilden graag wat betekenen voor mensen die het in deze coronatijd extra moeilijk hebben.

 Omdat de bewoners van verzorgingshuizen door de lockdown niet meer naar buiten konden en geen bezoek meer mochten ontvangen, was al snel duidelijk dat zij voor deze mensen iets wilden doen. Daarom hebben de mannen contact gezocht met woonzorgcentrum Parkwijk in Hillegom en Schalkweide in Haarlem om te kijken waaraan de bewoners behoefte hadden. Al snel bleek dat de ouderen wat meer daginvulling en beweging konden gebruiken. Jacqueline Ringma, medewerker welzijn bij HOZO, vertelde dat de bewoners van Parkwijk in de rij staan voor de knikkerbaan (een soort sjoelbak, maar dan met knikkers) en dolgraag een tweede wilden. Bij Schalkweide stond een nieuwe geluidsinstallatie op het verlanglijstje. Daarvoor was geld nodig en dus besloten Colin en Remco via  ‘heitje voor een karweitje’ geld in te zamelen. Op die manier is het project ‘Klusjesmannen’ ontstaan.

Na goedkeuring van hun werkgever SportSupport (Hillegom in Beweging) zijn de klusjesmannen enthousiast, maar zonder al te hoge verwachtingen, van start gegaan. De eerste klusjes waren voornamelijk het wassen van auto’s van bekenden. Al snel werden zij ook door anderen voor allerlei klusjes gevraagd, zoals het rondbrengen van bloemen, het afvoeren van afval naar de stort en het geven van personal trainings. De grootste klus – en daarmee de grootste uitdaging – was het monteren van een nieuw dak op een schuurtje. Als volleerd amateurtimmermannen hebben zij ook deze klus geklaard. Verder hebben zij nog wat oude buxussen uit tuinen verwijderd en banden gewisseld. Door al deze klusjes en door donaties hebben de klusjesmannen een bedrag opgehaald van euro 540. De helft van dat bedrag was bestemd voor Parkwijk, de andere helft voor Schalkweide.

Omdat de klusjesmannen veel meer geld hadden opgehaald dan verwacht en een mooie korting kregen bij leverancier SpelPlus in Diemen, hebben zij de bewoners van Parkwijk niet alleen een nieuwe knikkerbaan, maar ook een werpspel geschonken. Van het resterende bedrag kochten zij nog een knikkerbaan voor de bewoners van Bloemswaard, die er nog geen een hadden.

Bas de Groot, oud-medewerker van HOZO, was bij de overhandiging van de beweegspellen aanwezig. Hij vond het project van de klusjesmannen zo’n leuk initiatief, dat hij heeft toegezegd een tweede knikkerbaan te doneren aan de bewoners van Bloemswaard.

Theater bij Bloemswaard

HILLEGOM ▪ Op 20 mei werden de bewoners en medewerkers van Bloemswaard verrast met een buitenoptreden van Theaterschool Teylingen.

Om een steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd, heeft Theaterschool Teylingen een gratis voorstelling gemaakt voor mensen die wonen en werken in zorginstellingen. Op 25 maart gaven de artiesten hun eerste optreden in Noordwijk. Twee maanden en achtenveertig voorstellingen(!) later, mochten de bewoners en medewerkers van Bloemswaard van de voorstelling ‘Ik Heb Je Lief’ genieten.

Drie ervaren leerlingen van de theaterschool brachten voor de entree van Bloemswaard al dansend een verzameling liedjes uit musicals en songfestivalnummers ten gehore. De bewoners van Bloemswaard, die het optreden vanuit hun appartementen en het restaurant aanschouwden, waren erg blij met de afleiding en dolenthousiast over het optreden. Ook nieuwsgierige voorbijgangers bleven even staan kijken en luisteren naar het bonte gezelschap.

HOZO: een leuk werk- en leerbedrijf in de zorg

HILLEGOM ▪ HOZO is een kleine, maar uiterst actieve zorgorganisatie in Hillegom. Zij biedt diverse vormen van zorg en ondersteuning aan huis en in haar moderne woonzorgcentra. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt investeert HOZO veel in het opleiden van medewerkers, starters en zij-instromers.

Gonnie Philippo werkt sinds 13 juni 2005 bij HOZO. “Een vriendin vond mij wel een type voor de zorg en zei dat ze in Bloemswaard [een van de woonzorgcentra van HOZO; red.] nog mensen zochten”, aldus Gonnie. “Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik had geen enkele zorgervaring. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en met succes. En wat heb ik een hoop geleerd in de afgelopen jaren!”, vertelt Gonnie enthousiast. “Ik heb veel interne, maar ook externe cursussen en opleidingen mogen volgen, waarbij ik vanuit HOZO ook prima werd begeleid. Zo heb ik in 2015 een verkorte opleiding voor helpende gedaan en daarna een cursus medicatie. In 2018 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding Verzorgende C te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen! En nu? Nu volg ik de opleiding Verzorgende IG aan het ROC Mondriaan in Leiden. Deze opleiding maakt mijn werk nog leuker. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar en hoop ik begin 2021 mijn diploma in ontvangst te mogen nemen.”

Spijt van haar keuze om bij HOZO te gaan werken heeft Gonnie nooit gehad. “Integendeel! Ik heb het enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend en dankbaar, ik heb leuke collega’s en de sfeer is goed. Daarnaast biedt HOZO volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zit hier dus prima op mijn plek!”

Bewegen in coronatijd

HILLEGOM ▪ Veel mensen komen in deze tijd weinig buiten en krijgen geen of minder bezoek. Met name ouderen kunnen daardoor in een sociaal isolement terechtkomen.

Daarom bedachten HOZO en Stek het project ‘Bewegen in coronatijd’. De bedoeling van dit project is bewoners van de ouderencomplexen van Stek samen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen, beweegactiviteiten te laten doen. Om invulling te geven aan het project heeft HOZO Healthy Hillegom benaderd, die vervolgens Hillegom in Beweging heeft ingeschakeld.

Om te kijken of het project aanslaat, hebben de samenwerkende partijen besloten eerst een pilot van drie weken te starten in Bloemhof. Op 29 april is daar de aftrap gegeven in de binnentuin. Zo’n dertig bewoners stonden tegen 11:00 uur buiten voor hun voordeuren klaar, in afwachting van wat er komen zou.

De eerste beweegactiviteit werd verzorgd door sportschool Aarts. Op gezellige muziek en onder leiding van Jacqueline van der Meer en haar dochter Kimberly konden de bewoners van Bloemhof driekwartier lekker bewegen in de buitenlucht. De sfeer zat er goed in en iedereen deed naar eigen vermogen, maar allemaal even enthousiast mee.

De volgende beweegactiviteit in Bloemhof staat gepland op woensdag 6 mei om 11:00 uur. Ook dan zorgt sportschool Aarts voor de invulling. De derde en laatste sessie van de pilot in Bloemhof is op donderdag 14 mei. Dan organiseert Hillegom in Beweging van 11:00 uur tot 12:00 uur een beweegbingo. 

HOZO kleurt oranje

HILLEGOM ▪ Voor het eerst sinds Koningsdag wordt gevierd, waren de straten op 27 april leeg.

Voor Daphne Otten, medewerker welzijn bij HOZO, was dat een raar gezicht toen zij naar haar werk reed. “Ik kwam geen oranje mensenmassa’s tegen, geen vrijmarkten, niets.” Des te mooier was de aanblik toen zij in Bloemswaard arriveerde. Iedereen was in oranje gekleed en alles was versierd met slingers, ballonnen en vlaggen. Vanwege alle beperkingen door de coronamaatregelen hadden de medewerkers extra hun best gedaan om het zo gezellig mogelijk te maken. Omdat een Koningsbingo in de grote zaal er dit jaar niet in zat, werden er op alle afdelingen – ingeleid door het Wilhelmus – ‘gangbingo’s’ gedaan.  “De mensen zaten te lachen en hadden zo veel plezier!”, aldus Otten. “Misschien was dit, ondanks de lege straten, wel de leukste Koningsdag ooit.”

Vrachtwagens vol bloemen voor HOZO

HILLEGOM ▪ Vanwege coronamaatregelen reed het Bloemencorso Bollenstreek op 25 april niet van Noordwijk naar Haarlem.

Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek heeft er echter voor gezorgd dat de cliënten en medewerkers van HOZO toch een beetje ‘corso’ hadden.

Op vrijdag 24 april werden er letterlijk vrachtwagens vol bloemen gebracht. De stichting had voor iedereen kartonnen corsowagens en tulpen. Een groep kinderen had de bouwpakketten voor de cliënten al in elkaar gezet en er kleurrijke tulpen in gestoken. Zo kon iedereen op 25 april toch nog een beetje corso vieren.

Bewoners Parkwijk blij verrast

HILLEGOM ▪ Op 21 april kregen de bewoners van Parkwijk een onverwachte verrassing.

Zij werden in de ochtend getrakteerd op een trompetoptreden van Jeffrey Parmentier. Om alle bewoners te kunnen laten meegenieten van zijn muziek, speelde hij voor de ingang, aan weerskanten en op het terras van Parkwijk.

Veel bewoners zaten met open ramen te genieten van het optreden. “Op veel gezichten verscheen een glimlach en daar doe je het toch voor?”, aldus de 18-jarige Jeffrey. 

De bewoners van Parkwijk bedanken Jeffrey hartelijk voor zijn muzikale steunbetuiging.

Contact

 

10 + 5 =

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500