Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Coronanieuws

4 juni 2021 – Inmiddels heeft het kabinet besloten dat een aantal versoepelingen eerder dan voorzien kan worden doorgevoerd. En dat betekent dat er ook binnen onze woonzorgcentra weer meer mogelijk gaat worden!

Zo zullen wij ons bezoekbeleid verruimen en zijn wij voorbereidingen aan het treffen om onze restaurants weer te openen voor mensen van buitenaf. Ook zullen wij op korte termijn weer activiteiten gaan organiseren voor de leden van de HOZO Servicepas.

Bezoek
Met ingang van 5 juni mogen alle bewoners van Bloemswaard, Parkwijk en Maronia vier bezoekers per dag ontvangen in hun appartement. Hoeveel bezoekers er tegelijkertijd kunnen komen, is afhankelijk van de grootte van het appartement. Als er onderling voldoende afstand kan worden gehouden, mogen er vier mensen samen op bezoek komen. Is dat niet het geval, dan vragen wij u vriendelijk het bezoek over de dag te spreiden.

Gezien de beperkte ruimte is het niet mogelijk om bezoek te ontvangen in de huiskamers. Bewoners kunnen wel samen met hun bezoekers naar het restaurant of het terras/binnentuin. Daarbij geldt wel dat iedereen een zitplaats moet hebben, er maximaal vier mensen aan één tafel mogen zitten en er onderling voldoende afstand gehouden moet worden.

Toegang Bloemswaard en Parkwijk
Met ingang van 5 juni gaan de hoofdingangen van Bloemswaard en Parkwijk van het slot. Bezoekers hoeven overdag niet meer aan te bellen en kunnen zonder tussenkomst van een medewerker naar binnen. Wel moeten bezoekers zich bij binnenkomst blijven registreren in verband met mogelijk bron- en contactonderzoek.

Terrassen en binnentuin
Met ingang van 5 juni zijn ook mensen van buitenaf weer van harte welkom voor een hapje en een drankje op de terrassen van Bloemswaard en Parkwijk en in de binnentuin van Maronia. Aan elke tafel mogen maximaal vier mensen plaatsnemen, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel.

Open Eettafel
In verband met de beperkte ruimte wachten wij nog even met het opstarten van de Open Eettafel.

Avondrestaurant
Vanaf 14 juni is iedereen weer dagelijks van harte welkom in het Avondrestaurant in Bloemswaard. Het Avondrestaurant in Parkwijk is vanaf die datum elke donderdagavond geopend. Ook hier geldt: maximaal vier personen per tafel en op voldoende afstand.

Wilt u weer bij ons komen eten? Wij ontvangen u graag! Meld u wel tijdig aan, want vol is vol.

Maaltijdservice aan huis
Durft u het nog niet aan om naar een van onze restaurants te komen of eet u liever (een dagje) thuis? Geen probleem! Ondanks de opening van onze restaurants blijven wij op dinsdag en vrijdag ook koelverse maaltijden aan huis bezorgen. Voor € 7,35 heeft u al een heerlijke maaltijd, inclusief nagerecht!

Voor bestellingen en informatie kunt u contact opnemen met onze receptiemedewerkers via 0252 576 500 of receptie@hozo.nl.

HOZO Servicepas
Vanaf 5 juni zijn alle leden van de HOZO Servicepas weer van harte welkom om in Bloemswaard, Parkwijk of Maronia een kopje koffie of thee te komen drinken.

Binnenkort gaan wij ook weer allerlei leuke dingen organiseren voor onze leden. Wij zijn al volop bezig met de voorbereidingen van de eerste, grote activiteit. Zodra alles is geregeld en de definitieve datum bekend is, informeren wij onze leden daarover.

Let op!: Voor alle versoepelingen geldt dat de basisregels in acht genomen moeten blijven worden.

AVANT sluit regionale COVID-opvang

HILLEGOM ▪ Op 11 juni heeft AVANT, een netwerk van regionale zorgorganisaties, COVID-opvang Groenhoven in Leiden officieel gesloten.

 

Uit de regio Zuid-Holland Noord zijn de zorgorganisaties HOZO, Marente, Topaz, WIJdezorg, Activite, Alrijne Zorggroep, Libertas Leiden, DSV-verzorgd leven, Roomburgh en Groot Hoogwaak bij AVANT aangesloten. Om mensen met COVID-19 te ondersteunen, hebben zij vorig jaar de handen ineen geslagen en een COVID-opvang gerealiseerd.

De zorg in deze COVID-opvang werd geleverd door circa 45 zorgmedewerkers van de verschillende zorgorganisaties en een aantal zzp-ers. Zeven maanden lang hebbben zij intensief samengewerkt.  

Tini Zitman (Projectmanager COVID-opvang Avant Groenhoven): “Deze intensieve samenwerking in de ouderenzorg werd als zeer krachtig ervaren. Alle bestuurders zijn erg dankbaar dat de medewerkers dit samen tot zo’n groot succes hebben gemaakt.”

Betty Haasnoot (teamleider van de COVID-opvang): “Gedurende deze zeven maanden hebben 169 mensen gebruikgemaakt van onze regionale opvang. De meeste mensen konden na de opname naar huis, sommige moesten verder herstellen in een revalidatie. Helaas zijn er ook mensen overleden.”

Omdat het aantal COVID-patiënten dusdanig is afgenomen, kon de opvang nu worden gesloten.

Koninklijke onderscheiding voor Joke Ricke

HILLEGOM ▪ In juni gaat Joke Ricke, directeur-bestuurder van HOZO, officieel met pensioen. Op 27 mei was er voor externe relaties in Bloemswaard gelegenheid om – binnen de coronamaatregelen – afscheid van haar te nemen.

 

Joke Ricke is bij HOZO begonnen als mantelzorger voor haar oma, heeft vervolgens diverse andere functies gehad en is uiteindelijk directeur-bestuurder geworden. Met haar 34 jarenlange inzet voor HOZO en de bewoners van Hillegom is er veel gerealiseerd: 3 moderne woonzorglocaties met veel ruimte voor welbevinden en warme zorg.

Daarnaast heeft Joke ook oog voor innovatieve trajecten. Zo is zij sinds 2017 een leer-werktraject met verschillende scholen gestart. Zo konden de leerlingen stages lopen en uiteindelijk blijven werken binnen HOZO. Joke heeft altijd veel waarde gehecht en energie gestoken in de samenwerking met de gemeente en met andere organisaties bij het stimuleren van de maatschappelijke ontwikkelingen in Hillegom.

We zijn erg trots op onze directeur-bestuurder en hebben er daarom ook een mooie dag van gemaakt. Het was een feestelijke middag, waarbij Joke door de verschillende sprekers in het zonnetje werd gezet. De hele middag heeft Dhr P. Spekman aan elkaar gesproken. Allereerst heeft de voorzitter van de Raad van Toezicht Dhr. H.G. Waling mooie woorden gesproken.

Ook de burgemeester Arie van Erk was aanwezig. Naast een prachtige speech verraste de burgemeester Joke met de mededeling dat het zijne Majesteit de Koning behaagt Joke te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

We feliciteren Joke met deze mooie onderscheiding en wensen haar een fijn pensioen.

Pluim voor project ‘Samen Zorgen’

Hillegom – HOZO en Fioretti College Hillegom hebben op de Dag van het recht op Onderwijs en Ontwikkeling een prachtige bos bloemen gekregen van het Regionaal Bureau Leerplicht Holland-Rijnland. Dit vanwege het project ‘Samen Zorgen’, dat als een voorbeeld voor de regio wordt gezien.

 

Eind 2017 zijn HOZO, Fioretti College Hillegom en Nova Collega Haarlem in samenspraak en met steun van Gemeente Hillegom gestart met een innovatief leer-opleidingstraject binnen HOZO. Het project, bekend onder de naam ‘Samen Zorgen’, is bedoeld voor leerlingen die dreigen uit te vallen op het middelbaar onderwijs. Zij krijgen de kans om binnen HOZO op verschillende afdelingen, waaronder zorg, huishouding, horeca, techniek en tuin, een opleidingstraject te volgen, een diploma te halen en wellicht uiteindelijk een baan te krijgen bij HOZO. Een win-winsituatie voor iedereen: kwetsbare jongeren krijgen weer perspectief én leveren een bijdrage aan het welbevinden van ouderen, de scholen hebben een goede leer-opleidingsplaats en HOZO krijgt de kans om nieuw personeel op te leiden. Zeker in een tijd waarin een groot tekort is aan zorgpersoneel, is dit project een uitkomst.

Het project loopt nog steeds en is een groot succes. Daarom wordt het ook in 2021 voortgezet. De leerlingen maken goede vorderingen en laten behoorlijke stappen zien in hun zelfstandigheid. Ook zelf geven zij aan veel te hebben geleerd en zich helemaal thuis te voelen bij HOZO.

Medewerker HOZO ontvangt erepenning

HILLEGOM ▪ Op 27 juli werd Michael van Heusden, medewerker facilitaire zaken bij HOZO, vanwege zijn adequate optreden bij een ongeval in december geëerd op het gemeentehuis in Hillegom.

Eind vorig jaar raakte een auto met twee inzittenden te water bij Bloemswaard. Michael (36), die op dat moment toevallig buiten aan het werk was, hoorde plotseling een klap en gegil. Hij aarzelde geen moment toen hij zag wat er was gebeurd. Nadat hij de slachtoffers had geadviseerd om in de open ramen van de auto te gaan zitten zodat zij niet onderkoeld raakten, rende hij naar Bloemswaard om een ladder te halen. Via de ladder kon hij in het water komen en op de motorkap van de auto klimmen om de slachtoffers uit het voertuig te halen.

Inmiddels waren de hulpdiensten door omstanders gealarmeerd. Toen de brandweer arriveerde was het Michael al gelukt om één slachtoffer uit de auto te halen. Samen met de hulpdiensten heeft hij ook het andere slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijd. De slachtoffers maakten het naar omstandigheden gelukkig goed.

Als dank voor zijn heldhaftige optreden ontving Michael afgelopen maandag een bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en een getuigschrift uit handen van burgemeester Arie van Erk. Bij de plechtigheid waren ook Michaels vriendin en de directeur-bestuurder van HOZO aanwezig. Michael was compleet verrast en overdonderd. Op de vraag wat hij van de verrassing vond, antwoorde hij: “Schitterend, fantastisch en totaal niet verwacht!” Sinds deze week vertelt zijn zoon aan iedereen dat zij papa een held is.

Overigens was dit niet de eerste heldendaad van Michael. Eerder haalde hij al iemand onder een omgevallen boom vandaan.

HOZO: een leuk werk- en leerbedrijf in de zorg

HILLEGOM ▪ HOZO is een kleine, maar uiterst actieve zorgorganisatie in Hillegom. Zij biedt diverse vormen van zorg en ondersteuning aan huis en in haar moderne woonzorgcentra. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt investeert HOZO veel in het opleiden van medewerkers, starters en zij-instromers.

Gonnie Philippo werkt sinds 13 juni 2005 bij HOZO. “Een vriendin vond mij wel een type voor de zorg en zei dat ze in Bloemswaard [een van de woonzorgcentra van HOZO; red.] nog mensen zochten”, aldus Gonnie. “Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik had geen enkele zorgervaring. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en met succes. En wat heb ik een hoop geleerd in de afgelopen jaren!”, vertelt Gonnie enthousiast. “Ik heb veel interne, maar ook externe cursussen en opleidingen mogen volgen, waarbij ik vanuit HOZO ook prima werd begeleid. Zo heb ik in 2015 een verkorte opleiding voor helpende gedaan en daarna een cursus medicatie. In 2018 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding Verzorgende C te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen! En nu? Nu volg ik de opleiding Verzorgende IG aan het ROC Mondriaan in Leiden. Deze opleiding maakt mijn werk nog leuker. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar en hoop ik begin 2021 mijn diploma in ontvangst te mogen nemen.”

Spijt van haar keuze om bij HOZO te gaan werken heeft Gonnie nooit gehad. “Integendeel! Ik heb het enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend en dankbaar, ik heb leuke collega’s en de sfeer is goed. Daarnaast biedt HOZO volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zit hier dus prima op mijn plek!”

Contact

 

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500