Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Coronanieuws

23 oktober 2020 – In de afgelopen periode zijn er in Bloemswaard en Parkwijk geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

In Maronia zijn echter wel een paar besmettingen geconstateerd. Uiteraard is dat geen goed nieuws, maar vooralsnog ook geen reden tot paniek. Direct na constatering van de besmettingen hebben wij in kaart gebracht waar de bewuste bewoners en medewerker zijn geweest en houden wij iedereen nauwlettend in de gaten. Op dit moment zijn er geen andere bewoners en medewerkers met symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen.

Maatwerk
Omdat Maronia vanwege de combinatie van particuliere koopappartementen, sociale huurwoningen en zorgappartementen een bijzonder complex is, vraagt de huidige situatie om een op maat gemaakte aanpak. Dat betekent dat wij uitsluitend appartementen – en nadrukkelijk geen afdelingen of delen van het complex – isoleren. Bewoners die niet besmet zijn, behouden daardoor zo veel mogelijk hun vrijheid.

Activiteiten
Alle groepsactiviteiten zijn per direct stopgezet om een mogelijke verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Voorlopig bieden wij alleen individuele activiteiten aan in de appartementen van onze bewoners.

Ook kunnen onze bewoners voorlopig niet gezamenlijk koffiedrinken en eten in de recreatiezaal.

Bezoek
Omdat wij Maronia niet (gedeeltelijk) kunnen sluiten, blijft ook bezoek gewoon mogelijk.

Wij adviseren onze bewoners drukke plekken te vermijden en niet met familie of vrienden mee naar huis te gaan.

 

Medewerker HOZO ontvangt erepenning

HILLEGOM ▪ Op 27 juli werd Michael van Heusden, medewerker facilitaire zaken bij HOZO, vanwege zijn adequate optreden bij een ongeval in december geëerd op het gemeentehuis in Hillegom.

Eind vorig jaar raakte een auto met twee inzittenden te water bij Bloemswaard. Michael (36), die op dat moment toevallig buiten aan het werk was, hoorde plotseling een klap en gegil. Hij aarzelde geen moment toen hij zag wat er was gebeurd. Nadat hij de slachtoffers had geadviseerd om in de open ramen van de auto te gaan zitten zodat zij niet onderkoeld raakten, rende hij naar Bloemswaard om een ladder te halen. Via de ladder kon hij in het water komen en op de motorkap van de auto klimmen om de slachtoffers uit het voertuig te halen.

Inmiddels waren de hulpdiensten door omstanders gealarmeerd. Toen de brandweer arriveerde was het Michael al gelukt om één slachtoffer uit de auto te halen. Samen met de hulpdiensten heeft hij ook het andere slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijd. De slachtoffers maakten het naar omstandigheden gelukkig goed.

Als dank voor zijn heldhaftige optreden ontving Michael afgelopen maandag een bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en een getuigschrift uit handen van burgemeester Arie van Erk. Bij de plechtigheid waren ook Michaels vriendin en de directeur-bestuurder van HOZO aanwezig. Michael was compleet verrast en overdonderd. Op de vraag wat hij van de verrassing vond, antwoorde hij: “Schitterend, fantastisch en totaal niet verwacht!” Sinds deze week vertelt zijn zoon aan iedereen dat zij papa een held is.

Overigens was dit niet de eerste heldendaad van Michael. Eerder haalde hij al iemand onder een omgevallen boom vandaan.

Oriëntatiemiddagen bij HOZO

HILLEGOM ▪ Op 23 juli, 11 augustus en 26 augustus organiseert HOZO van 16:00 uur tot 17:00 uur oriëntatiemiddagen in Bloemswaard voor iedereen die wil weten welke werk- en leermogelijkheden er zijn in de zorg.

De inloopuren zijn speciaal bedoeld voor mensen die nadenken over een carrièreswitch, mensen die willen weten of de zorg iets voor hen is en mensen die actief op zoek zijn naar een baan in de zorg.

Tijdens de oriëntatiemiddagen vertellen de praktijkopleiders, p&o-adviseur en coördinatoren zorg van HOZO belangstellenden in individuele gesprekken alles wat zij willen weten over (versnelde) opleidingsmogelijkheden en functies binnen HOZO.

Ook mensen die geen ervaring of diploma hebben, maar wel graag willen leren en werken in de zorg zijn van harte welkom.

data: 23 juli, 11 augustus, 26 augustus
tijd: 16:00 – 17:00 uur
locatie: Bloemswaard, Garbialaan 3, Hillegom

Voor meer informatie over HOZO: www.hozo.nl.

Stroopwafels voor Parkwijk

HILLEGOM ▪ Op 18 juni werden alle bewoners en medewerkers van Parkwijk getrakeerd op stroopwafels.

Die ochtend stond er op het terras een oud-hollandse stroopwafelkar en werden er heerlijke stroopwafels gebakken. Dat bleef niet lang onopgemerkt, want al snel kwam iedereen in Parkwijk af op de heerlijke geur. Op gepaste afstand van elkaar hebben bewoners en medewerkers samen koffie gedronken en warme stroopwafels gegeten.

Fit en actief in coronatijd

HILLEGOM ▪ Op 17 juni kregen bewoners van Maronia voor de derde keer een beweegles in de binnentuin.

Omdat veel mensen in deze tijd minder buiten komen en minder beweging krijgen, bedachten HOZO en Stek het project ‘Bewegen in coronatijd’. De bedoeling van dit project is bewoners van de ouderencomplexen van Stek samen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen, beweegactiviteiten te laten doen.

Na een pilot in de binnentuin van Bloemhof, zijn er drie lessen aangeboden in het atrium van Clusiushof en de binnentuin van Maronia. Op 17 juni vond de derde les bij Maronia plaats. Deze werd verzorgd door Hillegom in Beweging. Zowel bewoners van de zorgappartementen als van de koopappartementen deden fanatiek mee.

Omdat de beweeglessen zo positief zijn ontvangen, hebben de samenwerkende partijen besloten het project voort te zetten en – indien daarvoor belangstelling is – uit te breiden naar andere seniorencomplexen.

Op donderdag 25 juni geeft Hillegom in Beweging van 11:15 uur tot 12:15 uur nog een vierde les bij Maronia. Op 25 juni, 2 juli en 9 juli worden er van 09:45 uur tot 10:45 uur opnieuw lessen en een beweegbingo aangeboden in de binnentuin van Bloemhof. Op 2, 9 en 16 juli geeft Hillegom in Beweging van 11:00 uur tot 12:00 uur een nieuwe serie in of bij (afhankelijk van het weer) Clusiushof.

 Voor meer informatie: Martine van Dijk, HOZO (0252 576 500) of Sandra Boonstra, Hillegom in Beweging (06 156 91 790).

Dagcentra HOZO weer open!

HILLEGOM ▪ Op 15 en 16 juni hebben de dagcentra in Bloemswaard en Parkwijk hun deuren weer geopend.

In verband met de coronamaatregelen heeft HOZO wel de nodige aanpassingen moeten doen. De groepen zijn kleiner en verdeeld over Bloemswaard en Parkwijk. In Parkwijk is de groep tijdelijk verhuisd naar een andere ruimte en omdat er maar twee mensen tegelijkertijd met de bus mogen worden vervoerd, werden veel mensen door familie gebracht. Ondanks de vreemde en ook wel moeilijke situatie, waren de meeste mensen erg blij elkaar en de medewerkers van de dagcentra weer te zien.

De eerste dag in Bloemswaard begon al goed met gebak en een jarige. Ook heeft de groep de favoriete gymactiviteit weer opgepakt en hebben de mensen samen gegeten.

 Op 15 juni werd ook het restaurant in Bloemswaard voor bewoners weer geopend. Om dat te vieren, kwam er ’s middags een poffertjeskraam. Voor alle bewoners en medewerkers, maar ook voor de mensen van het dagcentrum werden poffertjes gebakken. Zo werd de opening van het dagcentrum in Bloemswaard dubbel feestelijk.

Klusjesmannen in actie voor HOZO

HILLEGOM ▪ Op 26 mei hebben Colin van der Klauw en Remco Wiltschut beweegspellen geschonken aan HOZO.

Colin (27) en Remco (30) zijn allebei buurtsportcoach, de een in Hillegom, de ander in Haarlem Schalkwijk. Door de coronamaatregelen hadden zij niet veel meer omhanden en zochten zij een zinvolle bezigheid. Zij wilden graag wat betekenen voor mensen die het in deze coronatijd extra moeilijk hebben.

 Omdat de bewoners van verzorgingshuizen door de lockdown niet meer naar buiten konden en geen bezoek meer mochten ontvangen, was al snel duidelijk dat zij voor deze mensen iets wilden doen. Daarom hebben de mannen contact gezocht met woonzorgcentrum Parkwijk in Hillegom en Schalkweide in Haarlem om te kijken waaraan de bewoners behoefte hadden. Al snel bleek dat de ouderen wat meer daginvulling en beweging konden gebruiken. Jacqueline Ringma, medewerker welzijn bij HOZO, vertelde dat de bewoners van Parkwijk in de rij staan voor de knikkerbaan (een soort sjoelbak, maar dan met knikkers) en dolgraag een tweede wilden. Bij Schalkweide stond een nieuwe geluidsinstallatie op het verlanglijstje. Daarvoor was geld nodig en dus besloten Colin en Remco via  ‘heitje voor een karweitje’ geld in te zamelen. Op die manier is het project ‘Klusjesmannen’ ontstaan.

Na goedkeuring van hun werkgever SportSupport (Hillegom in Beweging) zijn de klusjesmannen enthousiast, maar zonder al te hoge verwachtingen, van start gegaan. De eerste klusjes waren voornamelijk het wassen van auto’s van bekenden. Al snel werden zij ook door anderen voor allerlei klusjes gevraagd, zoals het rondbrengen van bloemen, het afvoeren van afval naar de stort en het geven van personal trainings. De grootste klus – en daarmee de grootste uitdaging – was het monteren van een nieuw dak op een schuurtje. Als volleerd amateurtimmermannen hebben zij ook deze klus geklaard. Verder hebben zij nog wat oude buxussen uit tuinen verwijderd en banden gewisseld. Door al deze klusjes en door donaties hebben de klusjesmannen een bedrag opgehaald van euro 540. De helft van dat bedrag was bestemd voor Parkwijk, de andere helft voor Schalkweide.

Omdat de klusjesmannen veel meer geld hadden opgehaald dan verwacht en een mooie korting kregen bij leverancier SpelPlus in Diemen, hebben zij de bewoners van Parkwijk niet alleen een nieuwe knikkerbaan, maar ook een werpspel geschonken. Van het resterende bedrag kochten zij nog een knikkerbaan voor de bewoners van Bloemswaard, die er nog geen een hadden.

Bas de Groot, oud-medewerker van HOZO, was bij de overhandiging van de beweegspellen aanwezig. Hij vond het project van de klusjesmannen zo’n leuk initiatief, dat hij heeft toegezegd een tweede knikkerbaan te doneren aan de bewoners van Bloemswaard.

Theater bij Bloemswaard

HILLEGOM ▪ Op 20 mei werden de bewoners en medewerkers van Bloemswaard verrast met een buitenoptreden van Theaterschool Teylingen.

Om een steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd, heeft Theaterschool Teylingen een gratis voorstelling gemaakt voor mensen die wonen en werken in zorginstellingen. Op 25 maart gaven de artiesten hun eerste optreden in Noordwijk. Twee maanden en achtenveertig voorstellingen(!) later, mochten de bewoners en medewerkers van Bloemswaard van de voorstelling ‘Ik Heb Je Lief’ genieten.

Drie ervaren leerlingen van de theaterschool brachten voor de entree van Bloemswaard al dansend een verzameling liedjes uit musicals en songfestivalnummers ten gehore. De bewoners van Bloemswaard, die het optreden vanuit hun appartementen en het restaurant aanschouwden, waren erg blij met de afleiding en dolenthousiast over het optreden. Ook nieuwsgierige voorbijgangers bleven even staan kijken en luisteren naar het bonte gezelschap.

HOZO: een leuk werk- en leerbedrijf in de zorg

HILLEGOM ▪ HOZO is een kleine, maar uiterst actieve zorgorganisatie in Hillegom. Zij biedt diverse vormen van zorg en ondersteuning aan huis en in haar moderne woonzorgcentra. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt investeert HOZO veel in het opleiden van medewerkers, starters en zij-instromers.

Gonnie Philippo werkt sinds 13 juni 2005 bij HOZO. “Een vriendin vond mij wel een type voor de zorg en zei dat ze in Bloemswaard [een van de woonzorgcentra van HOZO; red.] nog mensen zochten”, aldus Gonnie. “Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik had geen enkele zorgervaring. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en met succes. En wat heb ik een hoop geleerd in de afgelopen jaren!”, vertelt Gonnie enthousiast. “Ik heb veel interne, maar ook externe cursussen en opleidingen mogen volgen, waarbij ik vanuit HOZO ook prima werd begeleid. Zo heb ik in 2015 een verkorte opleiding voor helpende gedaan en daarna een cursus medicatie. In 2018 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding Verzorgende C te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen! En nu? Nu volg ik de opleiding Verzorgende IG aan het ROC Mondriaan in Leiden. Deze opleiding maakt mijn werk nog leuker. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar en hoop ik begin 2021 mijn diploma in ontvangst te mogen nemen.”

Spijt van haar keuze om bij HOZO te gaan werken heeft Gonnie nooit gehad. “Integendeel! Ik heb het enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend en dankbaar, ik heb leuke collega’s en de sfeer is goed. Daarnaast biedt HOZO volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zit hier dus prima op mijn plek!”

Contact

 

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500