Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Coronanieuws

25 maart 2021 – Op dit moment kunnen wij u melden dat er geen besmettingen zijn onder medewerkers of bewoners.

Vaccinatie bewoners
Op 23 en 24 maart hebben de bewoners die zorg zonder behandeling ontvangen (die vallen onder de huisarts) de tweede vaccinatie ontvangen. Daarmee zijn vrijwel alle bewoners gevaccineerd en kunnen wij de bezoekregeling zoals eerder aangekondigd verruimen.

Aanpassing bezoekregeling
Op 8 maart jl. heeft er een persconferentie van het kabinet plaatsgevonden. In deze persconferentie is een aanpassing van de bezoekregeling in verpleeghuizen aangekondigd. Deze aanpassing houdt in dat er maximaal 2 verschillende mensen per bewoner per dag op bezoek mogen komen. Dit geldt vanaf het moment dat alle bewoners 2 keer zijn gevaccineerd.

Voor HOZO betekent dit dat er vanaf vrijdag 26 maart per bewoner weer 2 bezoekers per dag toegestaan zijn. Er is dan ook geen beperking meer in het aantal keren dat de bezoeker op een dag op bezoek mag komen. Nu is dat nog eenmaal per dag. Je mag dus ook met twee bezoekers tegelijkertijd komen.

De basismaatregelen blijven vooralsnog wel van kracht:
– 1,5 meter afstand houden.
– Regelmatig handen wassen.
– Dragen van een mondkapje (tenzij je zit op 1,5 meter afstand van elkaar).
– Hoesten en niesen in de elleboogplooi.
– Gebruik van een papieren zakdoek.
– Bij klachten die passen bij corona niet op bezoek komen en jezelf laten testen.

In de persconferentie van 23 maart jl. zijn geen verdere versoepeling m.b.t. de ouderenzorg aangekondigd.

Quarantaine en isolatie: hoe zat het ook al weer?
Soms krijgt u te horen dat een bewoner in quarantaine of isolatie moet. Maar wat houdt dit nou precies in?

Quarantaine:
Als een bewoner nieuw komt wonen, terugkeert na een ziekenhuisopname of intensief contact heeft gehad met een besmette persoon dan gaat iemand in quarantaine. Dit betekent dat een bewoner zijn of haar appartement niet mag verlaten. De duur van de quarantaine is afhankelijk van of een bewoners wel of niet gevaccineerd is. Als de bewoner gevaccineerd is, kan deze na 5 dagen getest worden. Is de uitslag negatief dan stopt de quarantaine. 

Als een bewoner niet gevaccineerd is, duurt de quarantaine altijd 10 dagen.

Isolatie:
In het geval van isolatie mag de bewoner het appartement niet verlaten, de bewoner mag geen bezoek ontvangen en wordt verzorgd met extra beschermende middelen (mondkapje dat extra beschermd, schort, handschoenen en een spatbril).

Er zijn twee situaties waarin een bewoner in isolatie geplaatst wordt: in afwachting van een testuitslag en bij een positieve testuitslag.

Als een bewoner klachten heeft die passen bij een coronabesmetting dan wordt hij of zij getest. In afwachting van de testuitslag gaat de bewoner in isolatie. Als de testuitslag negatief is, wordt de isolatie opgeheven.

Als de uitslag positief is (iemand heeft corona) dan blijft hij of zij in isolatie. De isolatie wordt gestopt als de bewoner 24 uur geen klachten meer heeft die past bij COVID-19 én het minimaal 14 dagen geleden is dat de verschijnselen zijn begonnen.

Pluim voor project ‘Samen Zorgen’

Hillegom – HOZO en Fioretti College Hillegom hebben op de Dag van het recht op Onderwijs en Ontwikkeling een prachtige bos bloemen gekregen van het Regionaal Bureau Leerplicht Holland-Rijnland. Dit vanwege het project ‘Samen Zorgen’, dat als een voorbeeld voor de regio wordt gezien.

 

Eind 2017 zijn HOZO, Fioretti College Hillegom en Nova Collega Haarlem in samenspraak en met steun van Gemeente Hillegom gestart met een innovatief leer-opleidingstraject binnen HOZO. Het project, bekend onder de naam ‘Samen Zorgen’, is bedoeld voor leerlingen die dreigen uit te vallen op het middelbaar onderwijs. Zij krijgen de kans om binnen HOZO op verschillende afdelingen, waaronder zorg, huishouding, horeca, techniek en tuin, een opleidingstraject te volgen, een diploma te halen en wellicht uiteindelijk een baan te krijgen bij HOZO. Een win-winsituatie voor iedereen: kwetsbare jongeren krijgen weer perspectief én leveren een bijdrage aan het welbevinden van ouderen, de scholen hebben een goede leer-opleidingsplaats en HOZO krijgt de kans om nieuw personeel op te leiden. Zeker in een tijd waarin een groot tekort is aan zorgpersoneel, is dit project een uitkomst.

Het project loopt nog steeds en is een groot succes. Daarom wordt het ook in 2021 voortgezet. De leerlingen maken goede vorderingen en laten behoorlijke stappen zien in hun zelfstandigheid. Ook zelf geven zij aan veel te hebben geleerd en zich helemaal thuis te voelen bij HOZO.

AVANT opent regionale COVID-opvang

HILLEGOM ▪ Op 27 oktober heeft AVANT, een netwerk van regionale zorgorganisaties, COVID-opvang Groenhoven in Leiden geopend.

 

Uit de regio Zuid-Holland Noord zijn de zorgorganisaties HOZO, Marente, Topaz, WIJdezorg, Activite, Alrijne Zorggroep, Libertas Leiden, DSV-verzorgd leven, Roomburgh en Groot Hoogwaak bij AVANT aangesloten. Om mensen met COVID-19 te ondersteunen, hebben zij de handen ineen geslagen en een COVID-opvang gerealiseerd.

De zorg in deze COVID-opvang wordt geleverd door zorgmedewerkers van de verschillende zorgorganisaties. Vanuit elke organisatie zijn er medewerkers met expertise op het gebied van COVID. 

Voor wie is deze opvang bedoeld?
COVID-19 is een heftig virus. Gelukkig kunnen de meeste mensen het virus thuis uitzieken. Maar niet iedereen. Als mensen met het coronavirus  in het ziekenhuis weer wat zijn aangesterkt, maar nog wel verzorging nodig hebben, dan kunnen zij worden opgevangen in de COVID-opvang Groenhoven. Ook mensen met een coronabesmetting vanuit de thuissituatie kunnen in Groenhoven worden opgenomen, bijvoorbeeld als de verzorging door een mantelzorger of thuiszorg onvoldoende is.

Hoe kunnen cliënten worden  aangemeld?
(Huis)artsen kunnen mensen doorverwijzen naar deze opvang. Aanmeldingen lopen via het cliëntenservicebureau van Topaz. Het cliëntenservicebureau is bereikbaar op telefoonnummer 088 921 2400 of via e-mailadres csb@topaz.nl.

Adres Groenhoven
Witte Rozenstraat 21
2311 XS  Leiden
tel.: 088 921 2345

Aanvullende informatie voor verwijzers
De beschikbaarheid van de bedden is zichtbaar via: https://capman.verzorgdeoverdracht.nl/.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het cliëntenservicebureau van Topaz via csb@topaz.nl of telefonisch 088 921 2400.  Buiten kantooruren kan dit via het bekende telefoonnummer van RAP-ZHN T 088 33 99 999.

Medewerker HOZO ontvangt erepenning

HILLEGOM ▪ Op 27 juli werd Michael van Heusden, medewerker facilitaire zaken bij HOZO, vanwege zijn adequate optreden bij een ongeval in december geëerd op het gemeentehuis in Hillegom.

Eind vorig jaar raakte een auto met twee inzittenden te water bij Bloemswaard. Michael (36), die op dat moment toevallig buiten aan het werk was, hoorde plotseling een klap en gegil. Hij aarzelde geen moment toen hij zag wat er was gebeurd. Nadat hij de slachtoffers had geadviseerd om in de open ramen van de auto te gaan zitten zodat zij niet onderkoeld raakten, rende hij naar Bloemswaard om een ladder te halen. Via de ladder kon hij in het water komen en op de motorkap van de auto klimmen om de slachtoffers uit het voertuig te halen.

Inmiddels waren de hulpdiensten door omstanders gealarmeerd. Toen de brandweer arriveerde was het Michael al gelukt om één slachtoffer uit de auto te halen. Samen met de hulpdiensten heeft hij ook het andere slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijd. De slachtoffers maakten het naar omstandigheden gelukkig goed.

Als dank voor zijn heldhaftige optreden ontving Michael afgelopen maandag een bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en een getuigschrift uit handen van burgemeester Arie van Erk. Bij de plechtigheid waren ook Michaels vriendin en de directeur-bestuurder van HOZO aanwezig. Michael was compleet verrast en overdonderd. Op de vraag wat hij van de verrassing vond, antwoorde hij: “Schitterend, fantastisch en totaal niet verwacht!” Sinds deze week vertelt zijn zoon aan iedereen dat zij papa een held is.

Overigens was dit niet de eerste heldendaad van Michael. Eerder haalde hij al iemand onder een omgevallen boom vandaan.

Oriëntatiemiddagen bij HOZO

HILLEGOM ▪ Op 23 juli, 11 augustus en 26 augustus organiseert HOZO van 16:00 uur tot 17:00 uur oriëntatiemiddagen in Bloemswaard voor iedereen die wil weten welke werk- en leermogelijkheden er zijn in de zorg.

De inloopuren zijn speciaal bedoeld voor mensen die nadenken over een carrièreswitch, mensen die willen weten of de zorg iets voor hen is en mensen die actief op zoek zijn naar een baan in de zorg.

Tijdens de oriëntatiemiddagen vertellen de praktijkopleiders, p&o-adviseur en coördinatoren zorg van HOZO belangstellenden in individuele gesprekken alles wat zij willen weten over (versnelde) opleidingsmogelijkheden en functies binnen HOZO.

Ook mensen die geen ervaring of diploma hebben, maar wel graag willen leren en werken in de zorg zijn van harte welkom.

data: 23 juli, 11 augustus, 26 augustus
tijd: 16:00 – 17:00 uur
locatie: Bloemswaard, Garbialaan 3, Hillegom

Voor meer informatie over HOZO: www.hozo.nl.

Fit en actief in coronatijd

HILLEGOM ▪ Op 17 juni kregen bewoners van Maronia voor de derde keer een beweegles in de binnentuin.

Omdat veel mensen in deze tijd minder buiten komen en minder beweging krijgen, bedachten HOZO en Stek het project ‘Bewegen in coronatijd’. De bedoeling van dit project is bewoners van de ouderencomplexen van Stek samen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen, beweegactiviteiten te laten doen.

Na een pilot in de binnentuin van Bloemhof, zijn er drie lessen aangeboden in het atrium van Clusiushof en de binnentuin van Maronia. Op 17 juni vond de derde les bij Maronia plaats. Deze werd verzorgd door Hillegom in Beweging. Zowel bewoners van de zorgappartementen als van de koopappartementen deden fanatiek mee.

Omdat de beweeglessen zo positief zijn ontvangen, hebben de samenwerkende partijen besloten het project voort te zetten en – indien daarvoor belangstelling is – uit te breiden naar andere seniorencomplexen.

Op donderdag 25 juni geeft Hillegom in Beweging van 11:15 uur tot 12:15 uur nog een vierde les bij Maronia. Op 25 juni, 2 juli en 9 juli worden er van 09:45 uur tot 10:45 uur opnieuw lessen en een beweegbingo aangeboden in de binnentuin van Bloemhof. Op 2, 9 en 16 juli geeft Hillegom in Beweging van 11:00 uur tot 12:00 uur een nieuwe serie in of bij (afhankelijk van het weer) Clusiushof.

Voor meer informatie: Martine van Dijk, HOZO (0252 576 500) of Sandra Boonstra, Hillegom in Beweging (06 156 91 790).

HOZO: een leuk werk- en leerbedrijf in de zorg

HILLEGOM ▪ HOZO is een kleine, maar uiterst actieve zorgorganisatie in Hillegom. Zij biedt diverse vormen van zorg en ondersteuning aan huis en in haar moderne woonzorgcentra. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt investeert HOZO veel in het opleiden van medewerkers, starters en zij-instromers.

Gonnie Philippo werkt sinds 13 juni 2005 bij HOZO. “Een vriendin vond mij wel een type voor de zorg en zei dat ze in Bloemswaard [een van de woonzorgcentra van HOZO; red.] nog mensen zochten”, aldus Gonnie. “Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik had geen enkele zorgervaring. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en met succes. En wat heb ik een hoop geleerd in de afgelopen jaren!”, vertelt Gonnie enthousiast. “Ik heb veel interne, maar ook externe cursussen en opleidingen mogen volgen, waarbij ik vanuit HOZO ook prima werd begeleid. Zo heb ik in 2015 een verkorte opleiding voor helpende gedaan en daarna een cursus medicatie. In 2018 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding Verzorgende C te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen! En nu? Nu volg ik de opleiding Verzorgende IG aan het ROC Mondriaan in Leiden. Deze opleiding maakt mijn werk nog leuker. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar en hoop ik begin 2021 mijn diploma in ontvangst te mogen nemen.”

Spijt van haar keuze om bij HOZO te gaan werken heeft Gonnie nooit gehad. “Integendeel! Ik heb het enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend en dankbaar, ik heb leuke collega’s en de sfeer is goed. Daarnaast biedt HOZO volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zit hier dus prima op mijn plek!”

Contact

 

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500