Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Coronanieuws

12 april 2022 – Wij zijn verheugd te melden dat er op dit moment geen besmettingen meer zijn bij de bewoners en dat ook het aantal besmettingen bij medewerkers sterk is afgenomen. Ook hebben alle bewoners vorige week de tweede boostervaccinatie ontvangen. Er is daarom besloten om de nog geldende maatregelen vanaf 13 april grotendeels te schrappen. Wat dit betekent leest u in deze nieuwsbrief. 

Wat betekent deze verdere versoepeling?
Per 13 april geldt: 
• Het dragen van een mondkapje voor zowel bezoekers als medewerkers is niet meer verplicht. Ook niet bij gebruik van de HOZO-bus. Het mag natuurlijk wel. Mondkapjes blijven beschikbaar. 
• Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden. Dit bekent dat er geen beperking meer is ten aanzien van het aantal deelnemers aan activiteiten, bijeenkomsten of scholingen. 
• Deelname aan activiteiten door bewoners uit de wijk is weer toegestaan: iedereen is weer welkom. 
• Het multidisciplinair overleg kan weer op locatie plaatsvinden. 
• Bezoek is weer overal welkom en er is geen beperking in het totaal aantal bezoekers. 

Welke maatregelen blijven?
Er zijn nog een tweetal maatregelen die wel blijven bestaan binnen de zorg: 
• Bij klachten moeten zorgmedewerkers nog steeds getest worden bij de GGD. Alleen een zelftest volstaat niet. Voor bewoners geldt dat bij klachten geen zelftest gedaan wordt, maar een PCR-test. Deze test wordt afgenomen door de verpleegkundige op locatie. 
• Bij een positieve testuitslag geldt voor zowel bewoners als medewerkers een verplichte isolatieperiode van minimaal 5 en maximaal 10 dagen (afhankelijk van klachten). 

Voorzichtigheid blijft geboden
Uit ervaring weten we inmiddels dat het Coronavirus onvoorspelbaar is. Daarom vragen wij, gezien onze kwetsbare doelgroep, medewerkers en bezoekers om een aantal zaken in acht te nemen: 

Zorg voor een goede handhygiëne.
• Geef elkaar de ruimte.
• Blijf thuis bij klachten en laat je testen. 

Let op: er is op dit moment in Nederland sprake van een griepgolf. Bij klachten die kunnen wijzen op griep, verzoeken wij bezoekers om niet te komen. 

Tot slot
Dit is voorlopig de laatste Corona-nieuwsbrief. Wij hopen op een Coronavrij lente- en zomerseizoen met veel zon, ontspanning en gezelligheid! 

Wij wensen u een vrolijk Pasen. 

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 0252 576 500 of info@hozo.nl. 

 

Certificaat PDL coach

Twee medewerkers van HOZO hebben op 7 april 2022 het certificaat PDL coach behaald. 

 

Natasja Dekkers en José van der Maaden hebben het certificaat PDL coach in handen. Dit is een mooie aanvulling op de eerder behaalde basiscursus PDL. Nu kunnen zij hun rol als PDL coaches binnen HOZO nog beter neerzetten. 

Wonen en zorg in Hofstede

HILLEGOM ▪ Tegenover woonzorgcentrum Bloemswaard worden 76 appartementen voor 55-plussers gebouwd. Deze appartementen maken samen met eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen onderdeel uit van de nieuwbouwontwikkeling Elzenhof.

 

De appartementen worden gerealiseerd in twee wooncomplexen en zijn ruim en levensloopbestendig. Dat betekent dat mensen daar ook kunnen wonen als zij zorg nodig hebben, een rolstoel of rollator gebruiken of gewoon graag goed voorbereid willen zijn op de toekomst. Alle appartementen hebben een eigen balkon. Ook zijn er in de complexen verschillende gemeenschappelijke ruimtes, waar bewoners gezellig met hun buren kunnen samenkomen.

Een van de twee appartementencomplexen, Hofstede, is specifiek bedoeld voor mensen met een zorgvraag en wordt recht tegenover woonzorgcentrum Bloemswaard van zorgorganisatie HOZO gebouwd. HOZO levert zorg en ondersteuning in Hofstede en faciliteert daar allerlei activiteiten en ontmoetingen in de gemeenschappelijke ruimte. De bewoners van Hofstede kunnen ook gebruikmaken van de faciliteiten in Bloemswaard en het aangrenzende dienstencentrum. Zorg en ondersteuning zijn dus altijd dichtbij.

Wat Elzenhof zo bijzonder maakt, is dat het een gemengde, inclusieve wijk wordt voor jong en oud, gezinnen en alleenstaanden en voor mensen met en zonder zorgvraag. Daarnaast is alles in de buurt. Het gezellige centrum van Hillegom is maar vier minuten fietsen of twaalf minuten lopen. In de directe omgeving is een supermarkt, bakker en snackbar. Tegenover Elzenhof ligt woonzorgcentrum Bloemswaard met aangrenzend Dienstencentrum Elsbroek. In het dienstencentrum zijn onder andere Voor ieder 1, een kinderdagverblijf, consultatiebureau, bloedprikdienst, poliklinieken van het Spaarne Gasthuis, kapper, pedicure en fysiotherapeut gevestigd.

Het project wordt gerealiseerd door AM, in nauwe samenwerking met HOZO en de gemeente Hillegom. Als alles volgens planning verloopt, zal het project in het derde kwartaal van 2023 gereed zijn.

Voor meer informatie: https://www.wonenbijbouwinvest.nl/huuraanbod/156/elzenhof.

Bij HOZO is het leuk!

HILLEGOM ▪ Sinds 1 mei heeft HOZO een nieuwe bestuurder, Daniëlle van Veen. Wat zijn haar ervaringen tot nu toe?

 

Wat maakt het werken bij HOZO leuk? Met deze vraag in haar achterhoofd heeft Daniëlle van Veen een aantal weken meegelopen met collega’s van zorg en wel-zijn, thuiszorg, huishouding en keuken. Met het meelopen heeft zij letterlijk een kijkje in de keuken gekregen: wat gaat er goed, wat kan er beter en wat maakt het werken bij HOZO leuk?

“Het werken voor en met ouderen is wat iedereen bij HOZO drijft”, constateert Daniëlle. “Goede, veilige en per-soonsgerichte zorg leveren aan een kwetsbare doelgroep. Dat betekent naast goede zorg ook een schoon huis, lekker eten én persoonlijke aandacht. Dat willen zij graag doen met voldoende, goed opgeleide collega’s. Vaak gaat dat goed, maar soms moeten zij door vacatures of ziekte van collega’s een stapje harder zetten.”

“Wat veel van de collega’s aanspreekt, is de kleinschaligheid van de organisatie. De medewerkers kennen de bewoners daardoor goed en er is ook veel contact met elkaar en binnen de teams. Tegelijkertijd willen zij daarop ook verbeteren”, vertelt Daniëlle.

“Tijdens het meelopen, heb ik ook gemerkt dat er veel nieuwe medewerkers in dienst komen en nog niet iedereen elkaar kent. Het zou fijn zijn als daarvoor meer aan-dacht is. Een goede sfeer vindt eigenlijk iedereen belangrijk.”

“Ook hoor ik veel collega’s zeggen dat ze graag willen leren, vernieuwen en verbeteren. Ik ontmoet veel collega’s die in opleiding zijn en/of zich laten bijscholen, zodat zij steeds beter kunnen inspelen op de zwaardere zorg in onze huizen en bij de cliënten in de wijk.”

“Natuurlijk hoor ik ook dingen die nog niet goed gaan of die verbeterd kunnen worden. Goed om te weten, zodat we als organisatie ook daaraan kunnen werken.”

 Wat Daniëlle van HOZO vindt? “Ik kan oprecht zeggen: bij HOZO is het leuk! Ik word geraakt door de liefdevolle zorg en aandacht die de medewerkers dagelijks geven aan onze cliënten. En ik zie dat zij net dat stapje extra willen doen om het de bewoners naar de zin te maken. Dat is ook wat mij drijft: elke dag leren en verbeteren, zodat de zorg voor onze cliënten steeds beter wordt. Samen gaan voor liefdevolle zorg en aandacht!”

AVANT sluit regionale COVID-opvang

HILLEGOM ▪ Op 11 juni heeft AVANT, een netwerk van regionale zorgorganisaties, COVID-opvang Groenhoven in Leiden officieel gesloten.

 

Uit de regio Zuid-Holland Noord zijn de zorgorganisaties HOZO, Marente, Topaz, WIJdezorg, Activite, Alrijne Zorggroep, Libertas Leiden, DSV-verzorgd leven, Roomburgh en Groot Hoogwaak bij AVANT aangesloten. Om mensen met COVID-19 te ondersteunen, hebben zij vorig jaar de handen ineen geslagen en een COVID-opvang gerealiseerd.

De zorg in deze COVID-opvang werd geleverd door circa 45 zorgmedewerkers van de verschillende zorgorganisaties en een aantal zzp-ers. Zeven maanden lang hebbben zij intensief samengewerkt.  

Tini Zitman (Projectmanager COVID-opvang Avant Groenhoven): “Deze intensieve samenwerking in de ouderenzorg werd als zeer krachtig ervaren. Alle bestuurders zijn erg dankbaar dat de medewerkers dit samen tot zo’n groot succes hebben gemaakt.”

Betty Haasnoot (teamleider van de COVID-opvang): “Gedurende deze zeven maanden hebben 169 mensen gebruikgemaakt van onze regionale opvang. De meeste mensen konden na de opname naar huis, sommige moesten verder herstellen in een revalidatie. Helaas zijn er ook mensen overleden.”

Omdat het aantal COVID-patiënten dusdanig is afgenomen, kon de opvang nu worden gesloten.

Koninklijke onderscheiding voor Joke Ricke

HILLEGOM ▪ In juni gaat Joke Ricke, directeur-bestuurder van HOZO, officieel met pensioen. Op 27 mei was er voor externe relaties in Bloemswaard gelegenheid om – binnen de coronamaatregelen – afscheid van haar te nemen.

 

Joke Ricke is bij HOZO begonnen als mantelzorger voor haar oma, heeft vervolgens diverse andere functies gehad en is uiteindelijk directeur-bestuurder geworden. Met haar 34 jarenlange inzet voor HOZO en de bewoners van Hillegom is er veel gerealiseerd: 3 moderne woonzorglocaties met veel ruimte voor welbevinden en warme zorg.

Daarnaast heeft Joke ook oog voor innovatieve trajecten. Zo is zij sinds 2017 een leer-werktraject met verschillende scholen gestart. Zo konden de leerlingen stages lopen en uiteindelijk blijven werken binnen HOZO. Joke heeft altijd veel waarde gehecht en energie gestoken in de samenwerking met de gemeente en met andere organisaties bij het stimuleren van de maatschappelijke ontwikkelingen in Hillegom.

We zijn erg trots op onze directeur-bestuurder en hebben er daarom ook een mooie dag van gemaakt. Het was een feestelijke middag, waarbij Joke door de verschillende sprekers in het zonnetje werd gezet. De hele middag heeft Dhr P. Spekman aan elkaar gesproken. Allereerst heeft de voorzitter van de Raad van Toezicht Dhr. H.G. Waling mooie woorden gesproken.

Ook de burgemeester Arie van Erk was aanwezig. Naast een prachtige speech verraste de burgemeester Joke met de mededeling dat het zijne Majesteit de Koning behaagt Joke te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

We feliciteren Joke met deze mooie onderscheiding en wensen haar een fijn pensioen.

Pluim voor project ‘Samen Zorgen’

Hillegom ▪ HOZO en Fioretti College Hillegom hebben op de Dag van het recht op Onderwijs en Ontwikkeling een prachtige bos bloemen gekregen van het Regionaal Bureau Leerplicht Holland-Rijnland. Dit vanwege het project ‘Samen Zorgen’, dat als een voorbeeld voor de regio wordt gezien.

 

Eind 2017 zijn HOZO, Fioretti College Hillegom en Nova Collega Haarlem in samenspraak en met steun van Gemeente Hillegom gestart met een innovatief leer-opleidingstraject binnen HOZO. Het project, bekend onder de naam ‘Samen Zorgen’, is bedoeld voor leerlingen die dreigen uit te vallen op het middelbaar onderwijs. Zij krijgen de kans om binnen HOZO op verschillende afdelingen, waaronder zorg, huishouding, horeca, techniek en tuin, een opleidingstraject te volgen, een diploma te halen en wellicht uiteindelijk een baan te krijgen bij HOZO. Een win-winsituatie voor iedereen: kwetsbare jongeren krijgen weer perspectief én leveren een bijdrage aan het welbevinden van ouderen, de scholen hebben een goede leer-opleidingsplaats en HOZO krijgt de kans om nieuw personeel op te leiden. Zeker in een tijd waarin een groot tekort is aan zorgpersoneel, is dit project een uitkomst.

Het project loopt nog steeds en is een groot succes. Daarom wordt het ook in 2021 voortgezet. De leerlingen maken goede vorderingen en laten behoorlijke stappen zien in hun zelfstandigheid. Ook zelf geven zij aan veel te hebben geleerd en zich helemaal thuis te voelen bij HOZO.

Contact*

*Niet bestemd voor Open Eettafel en Avondrestaurant reserveringen. Daarvoor graag bellen naar of langskomen bij de receptie/gastvrouwen.

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500