HOZO

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

HOZO is een actieve organisatie. Wij organiseren veel voor onze cliënten, medewerkers en mensen die geïnteresseerd zijn in werken of leren in de zorg. Hieronder vindt u een aantal nieuwsberichten.

Ruim twintig partijen tekenen voor

vitale toekomst ouderen

LISSE – Ruim twintig partijen in Hillegom, Lisse en Teylingen hebben maandag 14 november, een ambitieovereenkomst getekend om te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen met een goede kwaliteit van leven. De ambitieovereenkomst Wonen + Welzijn + Zorg HLT heeft dan ook de ondertitel ‘Betrokken, betekenisvol en vitaal ouder worden’.

Samenwerking versterken
Het aantal ouderen in ons land neemt toe. Zij willen (of moeten) langer in een zelfstandige woning blijven wonen, ook wanneer zij zorg of hulp nodig hebben. En niet alleen ouderen, ook andere inwoners kunnen hulp- en/of zorgvragen hebben. In de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen wordt samengewerkt in lokale netwerken Wonen, Welzijn en Zorg. In Hillegom is dat de Klankbordgroep wonen, welzijn en zorg, in Lisse het Samenwerkingsverband wonen welzijn zorg en in Teylingen het Zorgpact.

Het moet anders
Het doel is te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We staan voor grote opgaven om dat te realiseren. Dat komt onder andere door de vergrijzing (in HLT verdubbelt het aantal ouderen bijna tot 2040), de krapte op de woningmarkt, personeelstekorten en oplopende zorgkosten. Voor deze opgaven is een andere aanpak nodig.

Doelstellingen
De ambitieovereenkomst kent drie kernopgaven. De eerste is prettig wonen: voldoende geschikte en betaalbare woningen, ook voor specifieke doelgroepen en voor wonen met zorg. De tweede is een betrokken gemeenschap: een gemeenschap voor en met elkaar waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, meedoen en het gevoel hebben ertoe te doen. De derde opgave is passende zorg: die wordt door formele en informele zorg samen vorm gegeven. De nieuwe norm is: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. De ambities werken we uit in actieplannen.

Doelgericht samenwerken
De samenwerking in de lokale netwerken blijft, maar dan doelgericht vanuit een gezamenlijke visie. Een essentiële verandering is dat er samen met inwoners en partijen uit de buurt/wijk wordt gekeken naar wat nodig is. Ook wordt samenwerking gezocht met partijen buiten de lokale netwerken, zoals kerken, politie, onderwijs, vastgoed. Er komt een kwartiermaker voor de drie gemeenten die de verandering aanjaagt.

Energie bundelen
De samenwerkende partijen zien een mooie samenwerking ontstaan. “We bundelen onze energie én middelen van alle organisaties. Alleen zo kunnen we integraal en effectief werken aan de opgaven.”

Symposium 25-jarige jubileum

HILLEGOM – Donderdag 10 november heeft HOZO het 25-jarige jubileum gevierd met alle samenwerkingspartners door middel van  een symposium bij Villa Flora. Kijkend naar de toekomst van de ouderenzorg én naar de lokale ontwikkelingen is gekozen voor het thema ‘Zorgzame Buurten’. 

Vanuit verschillende perspectieven hebben we samen de ontwikkeling van een zorgzame buurt verkend. Na de inleiding van onze bestuurder, Daniëlle van Veen, heeft bijzonder hoogleraar en gezondheidseconoom, Marcel Canoy, de gasten toegesproken met zijn visie op de ontwikkeling van een zorgzame buurt. 

Vervolgens is de groep verdeeld in drie workshops. Anneke Speelman, ontwikkelaar, heeft een workshop gegeven over het nieuwe woonzorgconcept ‘Let’s live!’ tegenover Bloemswaard. Clementine Mol, bouwkundig arts, heeft tijdens haar workshop aangegeven op welke manier de omgeving kan bijdragen aan gezondheid en goede zorg. Ten slotte heeft Peter van Beek, fotograaf, de passie van ouderen in beeld gebracht tijdens zijn workshop. 

Het was een verrassende, afwisselende en inspirerende bijeenkomst door het delen van kennis en luisteren naar elkaar. Kortom een geslaagde middag. We willen alle deelnemers dan ook bedanken voor hun aanwezigheid!

Toon Mans nieuwe voorzitter Raad van Toezicht van HOZO

HILLEGOM – Toon Mans is per 1 januari 2023 benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van HOZO. Hij volgt Henk Waling op die aan het einde van zijn termijn afscheid neemt.

HOZO is een kleinschalige, maar uiterst actieve zorgorganisatie in Hillegom. Zorgen voor en met elkaar in Hillegom is waar zij zich dagelijks voor inzetten. Bij de cliënten thuis of in een van de woonzorgcentra. Vrijheid, veiligheid en vrolijkheid zijn belangrijke kernwaarden. 

Toon Mans is burgemeester van de gemeente Castricum. Hij is een ervaren en betrokken bestuurder die ruim 25 jaar actief is in het lokaal bestuur. Hij zet zich veelvuldig in voor complexe, bestuurlijke vraagstukken en regionale samenwerking. In de periode 2003-2011 was Toon Mans burgemeester van de gemeente Hillegom. Vanuit deze periode kent hij het netwerk in- en om Hillegom zeer goed. 

De Raad van Toezicht is dan ook zeer verheugd Toon Mans te benoemen als voorzitter van de Raad van Toezicht. Naast zijn bestuurlijke expertise staat hij met name ook bekend als toegankelijk en verbinder met een oprechte belangstelling voor de ander. Participatie en bestuurlijke vernieuwing zijn voor hem belangrijke thema’s. Dit sluit goed aan bij de kleinschaligheid, ambitie en sfeer bij HOZO. 

Toon Mans: “Ik kijk uit naar deze nieuwe rol en de samenwerking met de bestuurder en de Raad van Toezicht. HOZO heeft kwaliteit van zorg en leven hoog in het vaandel en ik ben trots om hier samen verder vorm aan te geven.”

Naast Toon Mans bestaat de Raad van Toezicht van HOZO vanaf 1 januari 2023 uit Douwe Wijbenga, Pieternel Hummelen, Wilma Deerenberg. Laurens van Schie neemt per 1 januari afscheid als lid van de Raad van Toezicht van HOZO vanwege het aflopen van de tweede zittingstermijn. Hiervoor wordt op korte termijn de werving opgestart.

Vrijwilligersfeest 25-jarige jubileum

HILLEGOM – Donderdag 1 september hebben we een vrijwilligersfeest gehad voor het 25-jarige jubileum van HOZO.

Onze bestuurder, Daniëlle van Veen, heeft de avond geopend met een welkomstwoord. Het was een geweldig feest met prachtig weer. De vrijwilligers hebben genoten van een heerlijke BBQ en de ijsjes van Pierre. Vervolgens kwam zanger Martijn Stam en hebben we hard meegezongen en gedanst.

Daarna hebben we de jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet met een oorkonde en een mooie bos bloemen. Alle vrijwilligers hadden een lootje voor de loterij en gingen met een prijsje naar huis. Mede mogelijk gemaakt door Bakker Ammerlaan, Schoonderbeek en BKO. De BBQ was verzorgt door keurslagerij van Bourgondien uit Hoofddorp. We willen alle vrijwilligers bedanken voor hun aanwezigheid. We hebben er een leuke avond van gemaakt met z’n alle!

Samenwerking met Raamwerk

HILLEGOM – Maandag 29 augustus 2022 heeft Danielle Voet haar contract getekend in Parkwijk.

Een jaar geleden hebben wij een gesprek gehad met Raamwerk om te kijken of we wat voor elkaar konden betekenen. Raamwerk ondersteunt en begeleid volwassenen en kinderen met een beperking.

Monique is de jobcoach en heeft ons in contact gebracht met Danielle Voet. Danielle werkt, sinds oktober 2021, elke maandag bij ons in de keuken als ondersteuning. Het klikte meteen en zij heeft het ontzettend naar haar zin. Deze samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een overeenkomst voor Danielle.

Maandag 29 augustus heeft Danielle haar contract getekend. Dit hebben wij gevierd met een cadeautje en gebak. Haar ouders waren er ook bij om dit heugelijke nieuws te delen. Wij zijn erg blij met Danielle. Zij is altijd vrolijk en praat voluit. Ze heeft het ook erg naar haar zin bij ons. Danielle welkom en nog heel veel jaren plezier bij HOZO!

Zwemmen bij zwembad de Vosse

HILLEGOM – Donderdag 25 augustus 2022 hebben twee bewoners van Parkwijk gezwommen bij zwembad De Vosse in Hillegom.

 

De bewoners hadden aangegeven ooit nog eens te willen zwemmen. Onze collega Irma Schniedewind heeft vervolgens alles geregeld om dit voor elkaar te krijgen. Van zwembad De Vosse kregen de bewoners vrijkaarten. Samen met collega’s Irma en Daniella gingen de dames naar het zwembad toe.
Omgekleed en wel waren de dames klaar om het water in te gaan. Ze vonden het wel spannend en het water temperatuur was even wenen. Uiteindelijk hebben ze heerlijk gezwommen. Dat waren ze niet verleerd. Na een bakkie koffie van het huis zijn we moe en voldaan zijn weer teruggegaan naar Parkwijk. We willen zwembad De Vosse heel erg bedankten voor alles. De dames hebben er enorm van genoten!

Certificaat PDL coach

Twee medewerkers van HOZO hebben op 7 april 2022 het certificaat PDL coach behaald. 

 

Natasja Dekkers en José van der Maaden hebben het certificaat PDL coach in handen. Dit is een mooie aanvulling op de eerder behaalde basiscursus PDL. Nu kunnen zij hun rol als PDL coaches binnen HOZO nog beter neerzetten. 

Wonen en zorg in Hofstede

HILLEGOM ▪ Tegenover woonzorgcentrum Bloemswaard worden 76 appartementen voor 55-plussers gebouwd. Deze appartementen maken samen met eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen onderdeel uit van de nieuwbouwontwikkeling Elzenhof.

 

De appartementen worden gerealiseerd in twee wooncomplexen en zijn ruim en levensloopbestendig. Dat betekent dat mensen daar ook kunnen wonen als zij zorg nodig hebben, een rolstoel of rollator gebruiken of gewoon graag goed voorbereid willen zijn op de toekomst. Alle appartementen hebben een eigen balkon. Ook zijn er in de complexen verschillende gemeenschappelijke ruimtes, waar bewoners gezellig met hun buren kunnen samenkomen.

Een van de twee appartementencomplexen, Hofstede, is specifiek bedoeld voor mensen met een zorgvraag en wordt recht tegenover woonzorgcentrum Bloemswaard van zorgorganisatie HOZO gebouwd. HOZO levert zorg en ondersteuning in Hofstede en faciliteert daar allerlei activiteiten en ontmoetingen in de gemeenschappelijke ruimte. De bewoners van Hofstede kunnen ook gebruikmaken van de faciliteiten in Bloemswaard en het aangrenzende dienstencentrum. Zorg en ondersteuning zijn dus altijd dichtbij.

Wat Elzenhof zo bijzonder maakt, is dat het een gemengde, inclusieve wijk wordt voor jong en oud, gezinnen en alleenstaanden en voor mensen met en zonder zorgvraag. Daarnaast is alles in de buurt. Het gezellige centrum van Hillegom is maar vier minuten fietsen of twaalf minuten lopen. In de directe omgeving is een supermarkt, bakker en snackbar. Tegenover Elzenhof ligt woonzorgcentrum Bloemswaard met aangrenzend Dienstencentrum Elsbroek. In het dienstencentrum zijn onder andere Voor ieder 1, een kinderdagverblijf, consultatiebureau, bloedprikdienst, poliklinieken van het Spaarne Gasthuis, kapper, pedicure en fysiotherapeut gevestigd.

Het project wordt gerealiseerd door AM, in nauwe samenwerking met HOZO en de gemeente Hillegom. Als alles volgens planning verloopt, zal het project in het derde kwartaal van 2023 gereed zijn.

Voor meer informatie: https://www.wonenbijbouwinvest.nl/huuraanbod/156/elzenhof.

Contact*

*Niet bestemd voor Open Eettafel en Avondrestaurant reserveringen. Daarvoor graag bellen naar of langskomen bij de receptie/gastvrouwen.

HOZO | Garbialaan 3 | 2182 LA Hillegom

0252 576 500